Myślisz o własnej wędzarni, ale obawiasz się, że jej budowa jest zbyt skomplikowana? Być może przekonasz się do wędzarni gazowej. Przeczytaj, jakie możliwości oferują wędzarnie gazowe topowych producentów i co można w nich przygotować.

Co można uwędzić w wędzarni gazowej

W wędzarni gazowej możemy wędzić dokładnie te same produkty, co w tradycyjnych wędzarniach. A więc mięso i jego przetwory, jak na przykład kiełbasa czy szynka, drób oraz wiele gatunków ryb czy serów, a nawet warzywa i owoce, jeśli lubimy. Dym wędzarniczy przedłuża zdatność do spożycia produktów – działa konserwująco oraz bakteriobójczo i grzybobójczo. Nadaje smak produktom. W trakcie wędzenia tracą one również wodę i tłuszcz, co czyni je zdrowszymi i zwiększa ich wartość pokarmową.

W jaki sposób wędzi się na gazie

Wędzenie w wędzarni na gazie nie różni się znacząco od wędzenia w tradycyjnych wędzarniach. Tutaj również używamy drewna i jego pochodnych, na przykład trocin czy wiórek wędzarniczych. Inne natomiast jest źródło ciepła, czyli gaz.

Płomień z palnika gazowego nie oddziałuje bezpośrednio na wędzone produkty. Wędzarnia gazowa daje nam większą kontrolę nad procesem wędzenia i temperaturą. Produkty możemy wędzić w różnych temperaturach, jednak ich smak będzie zależeć od źródła dymu, a więc rodzaju drewna, jakiego użyjemy do wędzenia. Może to być między innymi drewno owocowe, jak jabłoń czy wiśnia, buk, dąb, olcha, klon czy orzech. Drewno i jego pochodne powinno być pozbawione pleśni i żywicy, a jego wilgotność nie powinna przekraczać 25%.

Wędzarnia gazowa Broil King Smoke i jej możliwości

Wędzarnia gazowa Broil King Smoke posiada wszystkie funkcjonalności, o których moglibyśmy pomyśleć, wybierając urządzenie do wędzenia. Pozwala wędzić w dwóch trybach: dłuższym, w którym wędzenie odbywa się poniżej 135 stopni Celsjusza, oraz krótszym, będącym połączeniem dymu z pieczeniem pośrednim w wysokiej temperaturze przekraczającej 135 stopni. Temperaturę możemy kontrolować za pomocą otworów wentylacyjnych oraz pokrętła palnika.

Wędzarnia gazowa Broil King Smoke zajmuje niewiele miejsca i możemy łatwo ją przemieścić, dzięki stabilnym kółkom. Niech nas jednak nie zmyli jej subtelny wygląd. W jej wnętrzu znajdziemy 4 regulowane ruszty, stojak na żeberka i pieczeń oraz 16 haków ze stali szlachetnej. Dzięki temu możemy jednorazowo uwędzić bardzo dużo, a całkowita pojemność wędzarni to 113 litrów.

Duża wędzarnia gazowa Broil King

Wędzarnia gazowa Broil King Smoke wyposażona jest ponadto w uchwyty na akcesoria oraz otwieracz butelek, regulowany system zapięć, uszczelkę z włókna szklanego i elektroniczny zapłon. Znajdziemy w niej również rozkładamy ociekacz na tłuszcz ze stali szlachetnej, który zabezpieczy podłogę przy wyciąganiu produktów z wędzarni, pojemnik na wodę do nawilżania wędzonych potraw oraz tacę na wiórki. Dodatkowym wyposażeniem wędzarni gazowej Broil King Smoke jest gustowny pokrowiec. Warto zwrócić uwagę na długi okres gwarancyjny na poszczególne części wędzarni.

Wędzarnia gazowa Landmann

Innym, wartym uwagi produktem jest nieco niższa i skromniej wyposażona wędzarnia gazowa Landmann. W jej wnętrzu znajdziemy trzy chromowane ruszty i dziewięć haków na wędzone produkty.

Palnik gazowy wykonany jest ze stali szlachetnej, a na obudowie znajdziemy wbudowany termometr oraz przesłony wentylacyjne do regulacji przepływu dymu i powietrza przez komorę wędzarniczą. Wędzarnia gazowa Landmann jest prosta w obsłudze, posiada system dwóch szuflad (osobno na wodę i wiórki wędzarnicze) oraz misę na wytapiający się tłuszcz. Jej ogromnym plusem jest niska cena. Okres gwarancji na wszystkie części wędzarni gazowej Landmann wynosi 12 miesięcy.

Niezależnie od tego, na którą wędzarnię gazową się zdecydujemy, warto podkreślić, że produkty z domowej wędzarni są smaczne, zdrowe i konserwowane bez środków chemicznych. Przy wędzeniu w niższej temperaturze zachowają dłuższy okres przydatności do spożycia. Próbując różnych trocin wędzarniczych, możemy eksperymentować ze smakiem, a radość z własnych wędzonych produktów jest bezcenna.