Grille gazowe cieszą się coraz większą popularnością. Bez dwóch zdań wygrywają z grillami węglowymi w kategorii „komfort użytkowania”. Czy jednak smak potraw z grilla gazowego jest równie dobry, jak smak potraw przyrządzonych przy pomocy tradycyjnego grilla? Warto poznać odpowiedź na to pytanie, zanim podejmiemy decyzję o zakupie.

Jeszcze do niedawna grille węglowe nie musiały obawiać się konkurencji. Z czasem jednak miłośnicy grillowania zaczęli szukać nowych rozwiązań, bardziej dopasowanych do ich potrzeb. Ci, którym zależało na tym, aby jak najbardziej uprościć i przyspieszyć proces grillowania coraz częściej decydowali się na zakup grilla gazowego. Nic dziwnego – w porównaniu z grillem węglowym jego rozpalanie jest dziecinnie proste. Wystarczy otworzyć pokrywę grilla, odkręcić zawór butli gazowej, odpalić zapłon i gotowe – można wrzucać na ruszt steki, żeberka, szaszłyki…

Smak potraw z grilla gazowego pod lupą

Nie trzeba w dodatku obawiać się, że smak potraw z grilla gazowego będzie różnił się od smaku potraw przyrządzonych przy pomocy tradycyjnego grilla. Podczas przeprowadzonego przez firmę Weber badania, miłośnicy grillowania próbowali zarówno potraw z grilla gazowego, jak i tych przygotowanych na grillu węglowym. Okazało się, że różnica w smaku jest minimalna, wyczuwalna tylko przez tych, którzy mają wyjątkowo wrażliwe podniebienia.

Co więcej, grill gazowy spełnić może również wymagania smakoszy, którzy do tej pory używali grilla węglowego i przyzwyczajeni są do potraw przesiąkniętych charakterystycznym zapachem dymu. Efekt ten można osiągnąć również przy użyciu grilla gazowego. Wystarczy zastosować wiórki z drzew owocowych, które dostępne są w sklepach z grillami. Do wyboru mamy między innymi wiórki z jabłoni, śliwy lub wiśni. Po uprzednim zamoczeniu w wodzie – dzięki czemu będą dymić się dłużej – wiórki umieszcza się w specjalnych żeliwnych skrzynkach lub zawija w folię aluminiową i układa bezpośrednio na osłonie palników.

Dodatkowo grille gazowe wyposażone są w tak zwane aromatyzery – specjalne blaszki wypełniające dno piekarnika. Soki oraz tłuszcz z grillowanych produktów skapują na rozgrzaną powierzchnię aromatyzera, unoszą się i wnikają z powrotem do potraw, nadając im niepowtarzalny zapach i smak.

Gwarancja kulinarnego sukcesu

Oczywiście – niezależnie od tego, czy przyrządzamy potrawy przy użyciu grilla gazowego, czy węglowego – pamiętać należy o tym, że na wyjątkowy smak potraw z grilla ma wpływ wiele czynników. Zawsze wybierajmy więc na grilla produkty jak najlepszej jakości. Idąc za radą ekspertów, wyciągnijmy mięso z lodówki na godzinę, dwie przed wrzuceniem go na ruszt, aby nabrało temperatury pokojowej.

Jeśli chcemy mieć gwarancję kulinarnego sukcesu, nie zapominajmy także o marynacie – dzięki niej mięso będzie chrupiące i kruche. Po zdjęciu mięsa z rusztu dajmy mu „odpocząć” kilka minut – soki równomiernie rozejdą się wewnątrz mięsa i nie wypłyną z niego podczas krojenia.