Grille gazowe z sezonu na sezon cieszą się rosnącą popularnością. Nic dziwnego więc, iż na rynku dostępna jest szeroka gama tego typu urządzeń. Zanim podejmiemy decyzję o wyborze i zakupie konkretnego modelu, sprawdźmy, jak ocenić jakość grilla gazowego, aby mieć pewność, że posłuży nam przez długie lata.

Jakość grilla gazowego w dużej mierze zależy od rodzaju materiałów, z których został on wykonany – począwszy od obudowy, po pokrywę, jak i ruszt.

Grill gazowy – na co zwrócić uwagę?

Zazwyczaj grill gazowy stoi pod gołym niebem, przez co narażony jest na niekorzystne działanie warunków atmosferycznych. Jego obudowa powinna być zatem wykonana ze stali szlachetnej lub emalii porcelanowej, czyli materiałów, które odporne są na korozję. Równie ważna jest staranność wykończenia danego modelu, z właściwą dbałością o szczegóły. Przyglądnijmy się więc, czy drzwiczki grilla zamykają się idealnie równo, a rogi nie mają ostrych krawędzi.

Kolejnym elementem, który świadczy o jakości grilla gazowego jest solidna, stabilna pokrywa piekarnika. Najlepiej, aby była wykonana ze stali szlachetnej lub odlewu aluminium oraz miała grube, podwójne ścianki, które będą zapobiegać ulatnianiu się ciepła podczas grillowania i pozwolą utrzymać odpowiednią temperaturę wewnątrz piekarnika. Dodatkowo zwróćmy uwagę, czy pokrywa posiada nienagrzewający się uchwyt, zabezpieczony tak zwaną osłoną termiczną, dzięki któremu w każdej chwili bezpiecznie będziemy mogli ją podnieść, nie narażając się na ryzyko oparzenia.

Ruszt i palniki to podstawa

Oczywiście każdy wysokiej jakości grill musi być zaopatrzony w odpowiedni ruszt – najlepiej ze stali szlachetnej lub dwustronny ruszt żeliwny. Tu zasada jest dosyć prosta – im ruszt będzie cięższy, tym lepiej. Dobry ruszt powinien również cechować się małą odległością między żeberkami – dzięki temu zniwelowane zostanie prawdopodobieństwo, że wpadną pod niego kawałki grillowanych potraw. Ważne jest także, aby ruszt nie miał zbyt wiele poprzecznych łączeń – ułatwi to jego czyszczenie, pozostałości po grillowaniu nie utkną bowiem w zakamarkach.

Zastanawiając się nad wyborem odpowiedniego grilla gazowego, szczególną uwagę należy zwrócić na palniki. Według ekspertów mają one być – podobnie jak ruszt – ciężkie, solidne, o dużej średnicy, najlepiej ze stali szlachetnej. Ponadto, aby zapewnić równomierne grillowanie na całej powierzchni, palniki powinny zostać rozmieszczone w komorze spalania w jednakowych odstępach i wytwarzać dwa rzędy płomieni.

Zaufaj znanej marce

Chcąc mieć pewność, iż wybrany przez nas grill gazowy będzie z najwyższej półki, postawmy na sprzęt jednego z wiodących na rynku producentów. Broil King, Weber, Napoleon, Landman, Campingaz – to marki, które cieszą się uznaniem miłośników grillowania na całym świecie. Warto im zaufać. W zamian za to otrzymamy niezawodne urządzenie, zazwyczaj o długim – dziesięcioletnim, a na niektóre elementy grilla nawet dożywotnim – okresie gwarancyjnym. Liczyć będziemy mogli także na wysokiej klasy serwis, który będzie do naszej dyspozycji.