Delikatne i soczyste w środku, pokryte złocistą, chrupiącą skórką… Mięso przygotowane na rożnie ma wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Oczywiście jeśli wiemy, jak prawidłowo je przyrządzić. Co prawda grillowanie na rożnie nie jest zbyt skomplikowane, warto jednak poznać kilka podstawowych zasad, zanim pierwszy raz użyjemy rożna w naszym grillu gazowy.

Zacznijmy od przygotowania grilla – wyjmijmy z niego ruszt oraz górną półkę. Przed pieczeniem na rożnie rozgrzanie grilla nie jest konieczne, skupmy się więc w następnej kolejności na mięsie.

Grillowanie na rożnie czas zacząć

Początkującym grill masterom przygodę z grillowaniem na rożnie proponujemy zacząć od kulinarnej uczty z kurczakiem w roli głównej. Nie jest to zbyt trudne zadanie, należy jednak przygotować się do niego odpowiednio wcześniej. Eksperci radzą bowiem, aby przed natarciem kurczaka marynatą, zamoczyć go w zimnej wodzie na dwie godziny. Dzięki temu zabiegowi kurczak będzie wyjątkowo soczysty, a składniki marynaty wnikną w głąb mięsa, a nie tylko w jego wierzchnie warstwy.

Marynatę przyrządzamy na bazie oliwy z oliwek (4-5 łyżek). Dodajemy do niej trzy łyżeczki ostrej musztardy, dwie łyżki miodu, zmiażdżone ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, gałązkę posiekanego rozmarynu oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie łączymy, a następnie nacieramy gotową marynatą osuszonego wcześniej kurczaka. Tak przygotowane mięso wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Nadziewamy mięso na ruszt

Chcąc umocować kurczaka na rożnie, nałóżmy na pręt pierwszy szpikulec – w takim miejscu, aby po nadzianiu mięso znajdowało się na środku grilla. Następnie wbijmy pręt w środek mięsa, przeprowadźmy go przez całą długość i zabezpieczmy drugim szpikulcem. Jeśli szpikulce posiadają ostre zakończenia – jak na przykład te marki Broil King – bez problemu umocujemy na nich nóżki oraz skrzydełka kurczaka i nie będzie konieczności wiązania ich sznurkiem. Kurczaka pieczmy około godziny, według specjalistów potrzeba – mniej więcej – 20 minut pieczenia na każde 0,5 kg drobiu.

Ananas prosto z rożna

Na rożnie, oprócz kurczaka, z powodzeniem przyrządzimy także pieczoną kaczkę, indyka, pieczeń wołową i udziec jagnięcy. Oczywiście po uprzednim zamarynowaniu. A jeśli mamy ochotę na mały kulinarny eksperyment, umieśćmy na rożnie ananasa. Pieczmy go trzy kwadranse metodą pośrednią, przy zamkniętej pokrywie. Na 15 minut przed końcem grillowania pokryjmy owoc glazurą przyrządzoną z miodu, wanilii i odrobiny chili i delektujmy się jego wspaniałym smakiem.

Kilka praktycznych wskazówek

Prawidłowo nadziane na rożno mięso powinno obracać się jednostajnie i upiec równomiernie. Pamiętajmy, aby pod grillowanym mięsem umieścić aluminiową tackę lub brytfankę, na którą będzie skapywał tłuszcz. Możemy napełnić ją wodą z cebulą, winem lub piwem – odparowujące soki nadadzą mięsu niepowtarzalny smak. Zanim ściągniemy mięso z rusztu, sprawdźmy, czy jest gotowe używając do tego termometru, a zanim pokroimy i zaserwujemy je na stół, dajmy mu odpocząć 10-15 minut.