Chociaż zima kojarzy się amatorom grillowania z martwym sezonem, wcale nie musi tak być. Wystarczy zaopatrzyć się w grill gazowy z pokrywą. Może ktoś powie, że to nie to samo. Jednak potrawy na nim przygotowane nie różnią się smakiem od tych z grilla węglowego. Jeśli tylko będziemy pamiętać o kilku kwestiach, grillowanie na grillu gazowym może być sposobem na przedłużenie sezonu grillowego.

Co przygotować na zimowym grillowaniu?

To samo, co na kładziemy na ruszt w sezonie letnim. Są jednak pewne różnice w porównaniu z grillowaniem w długie, ciepłe wieczory. Pierwsza to taka, że na potrawy będziemy raczej czekać w domu ze względu na niską temperaturę na zewnątrz, a druga to taka, że trochę inaczej przygotujemy nasz grill gazowy do pracy. Zanim położymy potrawę na ruszt, musimy go najpierw mocno rozgrzać, nawet do 250 stopni. Dopiero wtedy ustawiamy docelową temperaturę. I pamiętamy, żeby zbyt często nie otwierać pokrywy urządzenia, co nie będzie trudne, skoro czekamy na finał grillowania w domu.

A co grillujemy? Wszelkiego rodzaju mięsa będą tak samo pyszne, jak te przygotowane w bardziej sprzyjającej aurze. Największa rewolucja może dotyczyć dodatków. Zimne napoje zamienimy pewnie na ciepłą herbatę lub grzańca, a świeże warzywa z ogródka zastąpią te grillowane na grillu gazowym. W tej kwestii mamy dużo większe pole do popisu niż latem.

Nasze polskie warzywa korzeniowe łatwo dostępne zimą, odpowiednio przyprawione, będą hitem zimowego grilla. Buraki i ziemniaki w plastrach, grillowana marchewka wzbogacą nasz posiłek o niezbędne i tak trudno dostępne zimą witamy. Do tego dołożymy pieczarki czy inne grzyby, paprykę, cebulę i wszystko to, co lubimy zjadać z grilla. A na deser? Pieczone jabłko z cynamonem czy grillowany banan to kolejne posiłki, które możemy serwować wprost z grilla.

Potrawy z grilla gazowego można serwować nawet w zimie

Grill gazowy a niska temperatura – najważniejsze kwestie

Pokrowiec

Jeśli chcemy, żeby grillowanie od jesieni do wiosny było możliwe i przyjemne, musimy zadbać o właściwie zabezpieczenie sprzętu i przestawić grill gazowy bliżej drzwi domu lub na balkon. Gdy temperatura spada, to grilla gazowego w te dni, w których go nie używamy, musimy nakryć pokrowcem. Nie szyjemy go raczej sami, ponieważ po pierwsze pokrowce muszą być odpowiednio zaprojektowane, a po drugie uszyte z materiałów odpornych na jesienno-zimową aurę.

Miejsce

Wybierając miejsce do grillowania, postawmy grill gazowy tak, aby był chroniony przed wiatrem, w miejscu, w którym nie będzie padał na niego śnieg czy deszcz. Zachowajmy jednak bezpieczeństwo. Grill gazowy nie powinien być używany w zamkniętych pomieszczeniach. Ubierzmy się także ciepło. Nawet jeśli wychodzimy tylko na chwilę, żeby sprawdzić, czy nasz posiłek jest już gotowy.

Konserwacja

I pamiętajmy, aby grillowanie na grillu gazowym było smaczne i bezpieczne, raz w roku musimy sprzęt zakonserwować, ale o tym, jak się to robi, napiszemy w innym artykule.