Amerykański grill gazowy to symbol luksusu i najwyższej jakości. Spośród wszystkich narodów świata, to właśnie Amerykanie specjalizują się w grillowaniu, a ich rozwiązania technologiczne nie mają sobie równych. Jakie marki grilli z USA najbardziej liczą się na świecie?

Grillowanie w stylu amerykańskim

Początki grillowania w USA to zamierzchłe czasy kolonizacji. Przybysze z Europy, wędrujący w poszukiwaniu terenów do zasiedlenia, potrzebowali szybkiej i taniej metody przyrządzania posiłków. Mięso przyrządzano zatem na rożnie nad ogniskiem bądź pieczono w wykopywanych w ziemi dołach wypełnionych drewnem.

Nieco później, kiedy Amerykanie zaczęli prowadzić osiadły tryb życia, grillowanie ewoluowało w barbecue – imprezy dla całej rodziny lub przyjaciół z wykorzystaniem dużych grilli, na których można było przygotować potrawy nawet dla kilkunastu osób. Grillowanie w stylu amerykańskim to przede wszystkim steki, całe tusze drobiowe i burgery. Grill to król południa USA, a amerykański styl grillowania nie ma sobie równych na całym świecie.

Grill z pokrywą – rewolucyjny amerykański wynalazek

Za najważniejszy, przełomowy moment w sztuce grillowania zdecydowanie można uznać rok 1951, kiedy Stephen Weber stworzył prototyp grilla z pokrywą. To pierwszy amerykański grill węglowy, w który można było grillować metoda pośrednią. Z czasem, grille przeszły kolejne przeobrażenia. Zamiast grilli węglowych świat zaczęły podbijać grille gazowe. Amerykańskie grille zaczęły zaś być uznawane za najlepsze.

Amerykański grill gazowy – 3 wiodące marki

Grill gazowy Weber

Wprawdzie marka Weber rozpoczęła swoją drogę ku sławie od grilli węglowych, ale obecnie największy wolumen sprzedaży to właśnie grille gazowe. To najprawdopodobniej najbardziej znana na świecie marka producencka grilli, która kojarzy się z wysoką jakością i prestiżem.

Broil King – wiodąca marka grilli gazowych

Drugą najbardziej rozpoznawaną marką grilli gazowych jest Broil King. Co ciekawe, choć rozpoznawana jako grill gazowy amerykański, to tak naprawdę jest to marka kanadyjska. Jej dwie najbardziej rewolucyjne technologie to palniki Dual Tube, pozwalające na uzyskanie tej samej temperatury na całej powierzchni grilla oraz aromatyzery Flav-R-Vawe, nadające mięsu niepowtarzalnego aromatu.

Napoleon – grill gazowy kanadyjski

Trzecia, najbardziej znana w Polsce marka pochodząca z Ameryki Północnej to Napoleon. Tu również – jak w przypadku marki Broil King – grille hołdują amerykańskiej tradycji grillowania (choć marka należy do kanadyjskiego producenta). To solidne konstrukcje przeznaczone głównie do profesjonalnego zastosowania – jako grille restauracyjne i cateringowe.

Dlaczego warto wybrać amerykański grill gazowy?

W Polsce sezon na grilla trwa zaledwie kilka miesięcy, choć wykorzystując grille gazowe z pokrywą, mógłby trwać cały rok. Amerykańskie konstrukcje przeznaczone są do częstego używania, a stosowane w nich innowacyjne rozwiązania dają pewność tego, że grilluje się na najwyższym poziomie. Na uwagę zasługuje również łatwość i szybkość rozpalania takich grilli. To oczywiście nie jedyne zalety grilli gazowych, ale jedne z najważniejszych.