Każdy użytkownik grilla gazowego powinien wiedzieć nie tylko, jak przy jego pomocy wyczarować prawdziwą kulinarną ucztę, ale również – jak czyścić grill gazowy, żeby służył sprawnie przez długie lata. Na szczęście, wbrew pozorom, czyszczenie grilla gazowego nie jest zbyt skomplikowane. Wystarczy przestrzegać kilku sprawdzonych zasad.

Do czyszczenia grilla nie potrzebujemy wielu akcesoriów. Zaopatrzmy się w specjalną szczotkę, najlepiej z włosiem ze stali szlachetnej. Miejmy również pod ręką odkurzacz, miskę z letnią wodą oraz zestaw ściereczek do wytarcia grilla na sucho.

Jak czyścić grill gazowy – krok po kroku

Usunięcie zaschniętego, przypalonego tłuszczu z grilla jest uciążliwe i czasochłonne. Dlatego warto posłuchać rady ekspertów, którzy na pytanie o to, jak czyścić grill gazowy, odpowiadają, że przede wszystkim najważniejsze jest, aby czyszczenie grilla gazowego odbywało się po każdym grillowaniu, na bieżąco. Nie odkładajmy więc tej czynności na później.

Likwidację pozostałych na ruszcie zabrudzeń i resztek jedzenia rozpoczynamy od tak zwanego wypalania – czyli czyszczenia grilla gazowego przy użyciu wysokiej temperatury. Aby zainicjować ten proces, zapalamy wszystkie palniki grilla i rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (250-300 stopni Celsjusza), oczywiście przy zamkniętej pokrywie. Wypalanie powinno trwać około 15-20 minut – do momentu, aż z grilla przestanie wydobywać się dym.

Po zakończeniu procesu wypalania, gdy grill nieco ostygnie, opróżniamy oraz przemywamy wodą pojemnik, do którego podczas grillowania spływa tłuszcz, a następnie przy pomocy szczotki z włosiem ze stali szlachetnej usuwamy zwęglone resztki z rusztu, aromatyzerów, palników oraz dolnej części piekarnika i wciągamy je do odkurzacza.

Pamiętajmy, że wypalanie przeprowadzić należy również w przypadku, gdy po raz pierwszy uruchamiamy nowo zakupiony grill gazowy. Dzięki temu pozbędziemy się smarów technologicznych, które używane są podczas produkcji urządzenia.

Niezbędna konserwacja grilla gazowego

Czyszczenie grilla gazowego to pierwszy etap dbałości o sprzęt. Nie należy jednak na nim poprzestać. Równie ważna jest bowiem odpowiednia konserwacja. Nie zapominajmy więc, aby po każdym czyszczeniu zaimpregnować ruszt grilla gazowego – niezależnie od tego, czy jest żeliwny, czy ze stali szlachetnej – warstwą oleju roślinnego. W ten sposób nie tylko zabezpieczymy go przed korozją, ale również stworzymy nieprzywierającą powłokę na kolejne grillowanie. Do impregnacji użyć możemy zarówno rozpylacza oleju, jak i specjalnego pędzla, najlepiej z silikonowym włosiem.

Oprócz rusztu dobrze byłoby także zabezpieczyć plastikowe części grilla, pokrywając je – po uprzednim umyciu letnią wodą z mydłem i dokładnym osuszeniu – na przykład preparatem do czyszczenia kokpitów samochodowych.

Warto zaopatrzyć się również w dostępne na rynku preparaty do czyszczenia wyrobów ze stali szlachetnej. Nie tylko perfekcyjnie usuną przypaloną żywność, tłuszcz i wszelkiego rodzaju brud ze stalowych części grilla, ale również zabezpieczą je przed ponownym zabrudzeniem oraz nadadzą połysk.